piahelder | Belbin
7760
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-7760,ajax_fade,page_not_loaded,,wpb-js-composer js-comp-ver-4.1.2,vc_responsive
 

Belbin teamrollen

 

In 2007 volgde ik de Belbin Masterclass bij Rob Groen. Inmiddels maak ik middels de Belbin testserie en Interplacemodule, (gezien mijn accreditatie) professionele teamrolanalyses van personen, functies en teams. Sterkten, zwakten en mogelijkheden van personen en van teams breng ik in kaart.

 

Het teamrolconcept van Meredith Belbin brengt de verschillende rollen in teams in kaart met hun specifieke kenmerken en eigenschappen en geeft inzicht in de manier waarop de verschillende rollen met elkaar interacteren. Daarmee is het model van Belbin een krachtige methodiek voor teamsamenstelling en samenwerking binnen teams door het optimaal benutten van deze diversiteit en te focussen op complementariteit vanuit de verschillen. Als we onze eigen teamrollen en die van de anderen kennen, vullen we elkaar aan en leren we om te gaan met het anders-zijn van andere teamleden.

 

Bedrijfsman

Bedrijfsman – BM

 

De bedrijfsman is praktisch ingesteld en zorgt ervoor dat besluiten worden omgezet in concrete werkzaamheden. Hij ziet wat haalbaar is en wat niet en houdt zich vast aan de procedures. Niet praten maar poetsen is zijn devies. Hij is sociaal, taai, saai en vasthoudend.

Brononderzoeker

Brononderzoeker – BO

 

De brononderzoeker is hartelijk en innemend, joviaal en altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen. Hij is sterk in het verkennen en inbrengen van ideeën en bronnen buiten de groep en houdt van ‘fun’. Hij is een netwerker pur sang. Hij ontdekt waar kansen liggen en weet ze te benutten.

SONY DSC

Plant – PL

 

De plant is de creatieve denker, een visionair met een enorme verbeeldingskracht. Hij is introvert en eigenzinnig en ontwerpt verrassende, nieuwe ideeën voor oude problemen. Hij werkt het liefst als solist buiten het team. Hij is zeer gevoelig voor waardering en kritiek.

Monitor

Monitor – MO

 

De monitor is de analyticus in het team. Hij wikt en weegt en is een onderzoeker, wil het waarom weten. Hij houdt er van om het overzicht te behouden, te beschouwen en te verklaren. Lijkt koel en afstandelijk door zijn kritische houding en heeft het vaak bij het rechte eind. Behoedt het team voor foute beslissingen.

Vormer

Vormer – VM

 

De vormer is gedreven en wilskrachtig, vlot en ongeduldig. Hij kan genieten van en woordenwisseling, maar wil wel winnen. De vormer geeft richting aan een team en genereert actie. Hij speelt een belangrijke rol als er wezenlijke veranderingen moeten komen. Hij is vrijmoedig en een moedige ondernemer, die dingen in gang brengt.

Voorzitter

Voorzitter – VZ

 

De voorzitter is een natuurlijke coördinator en laat mensen samenwerken aan een gezamenlijke opdracht. Hij weet wat de doelen zijn en stimuleert anderen mee te werken. Benut de talenten van de teamleden. Hij is extravert, zoekt de consensus en is protocolvast en gericht op de besluitvorming.

Zorgdrager

Zorgdrager – ZD

 

De zorgdrager maakt zich continue zorgen over zaken die mis kunnen gaan. Hij is nauwgezet en wil dat alles klopt, dat er aan alles is gedacht en dat het veilig is. Heeft een hang naar perfectionisme en checkt het liefst alles persoonlijk. Kwaliteit staat hoog in het vaandel.

Groepswerker

Groepswerker – GW

 

De groepswerker is het meest gevoelige en ondersteunend lid van een team. Hij zoekt graag contact met de ander, kan luisteren en moedigt anderen aan dat ook te doen. Hij is de specie die het team bijeen houdt. Gaat voor saamhorigheid, is conflictmijdend en zorgt ervoor dat iedereen zich thuis voelt.

Specialist2

Specialist – SP

 

De specialist is de toegewijde vakman vooral op technisch gebied, bijvoorbeeld computers. Is een solist die graag in stilte werkt. Hij legt zijn prioriteiten op het handhaven van professionele normen. De teamleden kunnen hem van alles vragen over zijn specialisme, maar hij heeft verder geen behoefte aan andere mensen. Zijn bijdrage buiten zijn expertrol is minimaal.

  • Berg
  • Linten
  • Buddha
  • Contact
  • Bijen